Aanwerven

De juiste medewerker aanwerven

U schrijft een vacature uit, houdt sollicitatiegesprekken en kiest de beste kandidaat: klaar.
Of toch niet?

Ontdek alles over hoe u de juiste medewerker aanwerftLaat uw personeelsbestand meegroeien met uw bedrijf

Uw organisatie groeit, en daarom werft u best ook de juiste mensen op een professionele manier aan. Vroeger volstond een netwerk en een goed gesprek om de juiste mensen te vinden. Vandaag ligt de lat hoger en bent u op zoek naar gespecialiseerde profielen die niet voor het rapen liggen op de arbeidsmarkt. Waar moet u rekening mee houden als u iemand aanwerft? Hoe berekent u een competitief salaris voor deze nieuwe medewerker?

Zorg voor de juiste reflex

De ideale medewerker vinden is geen gemakkelijke opdracht. Zeker niet als u bedenkt hoeveel voorbereiding er wel niet nodig is vooraleer hij of zij effectief kan starten.

U begint best met het opstellen van een gedetailleerd profiel van wat u precies verwacht van de persoon in de functie die u zoekt. U kunt zich eraan verwachten om een berg cv’s te ontvangen waar u zich doorheen moet worstelen. En dan hebt u nog niet eens het sollicitatiegesprek voorbereid of een gepaste verloning bepaald. Bovendien mag u ook de wettelijke verplichtingen bij een aanwerving niet uit het oog verliezen: denk bv. maar aan de verplichte DIMONA-aangifte of het arbeidsreglement dat u moet overhandigen aan elke nieuwe medewerker.


Acerta24 is er voor ú


Bepaal het profiel van uw toekomstige medewerker

Een functieomschrijving maken is niet zo eenvoudig als het lijkt. U moet bepalen wat u van uw nieuwe medewerker verwacht zodat u de juiste criteria kunt toetsen in uw sollicitatiegesprekken.

Met de Functieomschrijving tool kunt u op een eenvoudige manier aangeven wat u van uw nieuwe medewerker in een bepaalde functie verwacht.


Leg de verloning vast

Het loon van een nieuwe medewerker bepalen is nooit eenvoudig, zeker niet als ook de functie nieuw is binnen uw onderneming. En hoe weet u zeker dat de looneisen van de sollicitant wel marktconform zijn?

Met de Loonbenchmark tool krijgt u een algemeen beeld van het brutosalaris voor bepaalde functieprofielen per regio, diploma en ervaring.

Uw (nieuwe) medewerker heeft uiteraard recht op een brutoloon. Maar hebt u ook al aan andere, meer creatieve, oplossingen gedacht om uw personeel te verlonen?

Met de tool Vergelijk loonpakketten kunt u aan de hand van tientallen filters – zoals vast en variabel loon, extralegale voordelen, maar ook vakantiedagen – twee loonpakketten vergelijken en zo een idee krijgen van de loonkost, het brutoloon en het nettoloon.

Heeft uw nieuwe medewerker recht op een bedrijfswagen? Of denkt u erover om een ervaren medewerker een wagen te geven als loonsopslag? Maar wat kost zo’n bedrijfsauto uw organisatie nu?

De tool Kosten bedrijfswagen helpt u om alle formules over bedrijfswagens met elkaar te vergelijken. Zo berekent u in een mum van tijd zelf welke oplossing voor u de meest geschikte is.


Voer een geslaagd sollicitatiegesprek

Als u een sollicitatiegesprek voert met een kandidaat, praat u beter niet over koetjes en kalfjes. U moet immers in een paar contactmomenten nagaan of deze persoon past in uw organisatie en net zo geschikt is voor de functie als hij of zij zelf beweert. Maar welke vragen stelt u dan het best tijdens zo’n gesprek?

Dankzij de Interview tool weet u welke competenties er nodig zijn voor de functie die u hebt opengesteld. U krijgt ook per competentie vragen aangeboden die u doelgericht helpen om te achterhalen of de kandidaat deze competentie ook effectief onder de knie heeft.

 

Stel de verplichte documenten op

Als u medewerkers wilt aanwerven, moet u een heel aantal voorwaarden op papier zetten. Niet alleen het arbeidsreglement, maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden worden bij voorkeur schriftelijk bevestigd. Denk maar bv. aan een overeenkomst voor het gebruik van de gsm, een laptop of bedrijfswagen.

Met de Policy generator maakt u al deze overeenkomsten in een mum van tijd zelf: u vult de nodige criteria in en u krijgt meteen een overeenkomst die volledig en wettelijk waterdicht is.


Bereken het wettelijke verlof

U werft een bediende aan voor een functie die nieuw gecreëerd werd in uw organisatie? Dan zijn zowel u als de nieuwe medewerker vast benieuwd op hoeveel dagen wettelijk verlof hij of zij recht heeft. Maar hoe berekent u dit, en met welke criteria moet u rekening houden?

Met de Wettelijk verlof tool berekent u in een handomdraai op basis van zelf ingevoerde gegevens het wettelijk verlof voor uw medewerker voor het huidige werkjaar.